J. Baránek: Ľudová platforma prestala reálne fungovať už skôr

01.03.2014 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Ľudová platforma prestala reálne fungovať už skôr, teda ešte pred piatkovou (28.2.) dohodou opozičného KDH s vládnym Smerom-SD na zmenách Ústavy SR. Pre TASR to dnes uviedol politický analytik Ján Baránek.

"SDKÚ-DS už skôr povedala, že zvažuje podporu spoločného prezidentského kandidáta platformy Pavla Hrušovského, časť strany ho nepodporuje. Most-Híd sa zase viac venoval maďarským voličom ako Hrušovskému," povedal Baránek. Podľa jeho slov teda dohoda KDH a Smeru-SD skôr pomery vyjasní. "Napriek tomu, že bola snaha o založenie Ľudovej platformy, treba si uvedomiť, že tieto strany sú konkurentmi, čo sa ukázalo aj v piatok. Na hodnotových veciach by skôr či neskôr došlo k nezhode," myslí si.

Politológ Michal Horský tvrdí, že od pádu vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) sa na našej politickej scéne udomácnili tri politické prúdy. "Prvý je vláda jednej strany, druhý ako fiktívna jednota parlamentných opozičných strán a tretí prúd deštruujúci politickú a stranícku scénu. Dohoda KDH a Smeru-SD do tejto nejasnej scény vnáša isté svetlo a politický optimizmus," povedal pre TASR.

Horský upozorňuje, že je to len začiatok konsolidácie politickej scény a príprava na budúce parlamentné voľby. "Môže to mať aj vplyv na postavenie dvoch prezidentských kandidátov Roberta Fica a Pavla Hrušovského. Niet sa preto čomu diviť, že ostatné strany nemajú z tohto vývoja radosť," uzavrel.

Vládny Smer-SD a opozičné KDH sa dohodli na zmenách Ústavy SR. Pôjde o novinky v justícii a ochrana manželstva sa dostane do najvyššieho zákona štátu. "Návrh je výsledkom širokého politického dialógu, na ktorom sa podieľali najmä Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH). Návrh predkladáme spoločne. Prejde do druhého čítania a bol by som rád, keby sme potom do tohto odborného dialógu vtiahli aj širšie politické spektrum, najmä štandardné strany," povedal predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).
 

Vyberte región